FAQ Chyba, návrh nebo dotaz?

Chodsko.net

Chodsko.net

portál o současném i minulém dění v okolí Domažlic

Klenčí pod Čerchovem otevřelo Dům Českého lesa

24. leden 2016

Vývoj krajiny Českého lesa na pomezí Čech a Bavorska od počátku lidského osídlení do současnosti přibližuje lidem návštěvnické centrum Dům Českého lesa, které bylo otevřeno 21. ledna 2016. Expozici vybudoval městys Klenčí pod Čerchovem v objektu Staré pošty z první poloviny 17. století. Dům přírody stál přes 21 milionů korun.

"Je to velké turistické lákadlo nejen pro Klenčí, ale pro celý Český les. Lidé uvidí, kdy a jak vznikaly sklárny, vodní toky a lesy. Ukazují to 3D modely, filmy, panely a dioramata," uvedl starosta městyse Jan Bozděch. Od dubna do října bude dům otevřený denně kromě pondělí, v zimě na objednávku.

Z 21 milionů korun hradila EU 85 procent, pět procent pak Státní fond životního prostředí. Zbylých 2,1 milionu korun investoval městys jako svou největší loňskou investici.

Domy přírody tvoří síť návštěvnických středisek v chráněných krajinných oblastech. Předposlední šestý se otevřel loni v září v Moravském krasu. "Domy znamenají sepětí turistiky s poznáváním přírody. Rodiče sem mohou i s dětmi, které jsou na ty interaktivní věci a ne vždy je baví procházet se po lese. Domy přírody jsou cesta, v každém regionu je ten dům jiný," uvedl dnes ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle něj je centrum v Klenčí modernější, než má nyní nedaleký Bavorský les.

"Cílová skupina pro letošní rok budou školy a senioři. Připravujeme akce se zaměřením na přírodu, Chodsko i historii regionu," řekl Bozděch. "Například vzpomínku na to, jak tu přenocoval generál Suvorov, když se vracel z bitvy s Napoleonem. Přímo tady na Staré poště v roce 1799," uvedl.

Zdroj: http://magazin.ceskenoviny.cz

Více fotografií: http://domazlicky.denik.cz/galerie/z-prvni-navstevy-domu-prirody-ceskeho-lesa.html