FAQ Chyba, návrh nebo dotaz?

Chodsko.net

Chodsko.net

portál o současném i minulém dění v okolí Domažlic

Významná národopisná pracovnice z Dolního Chodska slaví jubileum

27. červen 2016

Někdejší tanečnice Chodského souboru Mrákov a dlouholetá umělecká vedoucí dětského souboru Mráček Marie Johánková z Mrákova oslavila začátkem června významné životní jubileum. K narozeninám jí celý pořad Špalíček lidových písní věnoval Josef Kuneš.

Marie Johánková se narodila 8. června roku 1956 v Tlumačově v rodině Pivoňků, kde se po chalupě říkalo „U Holků“. V Mrákově chodila do nově otevřené školy, poté dálkově vystudovala ekonomickou školu v Klatovech. Ještě předtím však od patnácti let pracovala v domažlické tesárně, po mateřské dovolené pak v závodě Šumavan, později Hodeta. 

Vlastní hospoda v Tlumačově - splněný sen 

Marie Johánková měla tři životní sny a všechny se jí postupně vyplnily. Úspěšně provozovat vlastní hospodu – to byl jeden z nich. A opravdu deset let ve své rodné vsi Tlumačově vedla Marie Johánková místní hostinec. 

Babička Marie Johánkové byla jednou ze zakladatelek mrákovského souboru a právě díky ní nastoupila v roce 1973 do souboru i vnučka Maruška. Tam „vyfasovala“ o rok staršího tanečníka Tomše Johánka z Kyčova a jak to tak v tom souborovém životě bývá, uplynul nějaký čas a už padly „vohlášky“. A tak zpěvák, heligonkář a tanečník Tomeš s tanečnicí Mankou spolu měli tři děti: Martinu, Tomše a Janu. 

Rodinná tradice pokračuje… 

Děti Marie Johánkové úspěšně pokračují v souborové činnosti a folklorní tradice Chodska si zamilovali. Dcera Martina výborně zpívá a hraje na housle, Jana v souboru od dětství tancuje a syn Tomeš hraje na klarinet a saxofon v dechové a dudácké kapele. Jablko tedy nepadlo vůbec daleko od stromu, spíše přímo pod něj. 

Dětský soubor Mráček a láska k práci s dětmi 

Počátkem osmdesátých let začala Marie Johánková společně Annou Bayerovou na popud místní školy systematicky pracovat s dětmi a jejich práce byla impulsem k pozdějšímu založení dětského souboru Mráček, který nepřetržitě (dnes spolu s Jitkou Růžkovou) vedou dodnes. V minulém roce oslavil Mráček 25. výročí od svého založení. Společně se tak starají, aby byl vždy dostatek dorostu do dospělého mrákovského souboru. 

Marie Johánková také velkou měrou přispěla k vytvoření těchto webových stránek o Chodsku. Také již několik let připravuje dětské pořady pro Chodské slavnosti v Domažlicích a celkově její práce s folklorní mládeží je více než příkladná. K jejím narozeninám jí přejeme, aby jí elán a chuť do této náročné, ale krásné práce s dětmi ještě hodně dlouho vydržely. 

 

Poslechněte si: Špalíček věnovaný oslavenkyni Marii Johánkové z Mrákova!

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/plzen/folklor/_zprava/gratulace-marii-johankove-do-mrakova--1626264