FAQ Chyba, návrh nebo dotaz?

Chodsko.net

Chodsko.net

_layout.subtitle

Karl Reitmeier: „Udělejte každý den dobrý skutek“

15 April 2023 / upraveno 30 April 2023

Karl Reitmeier narozený v roce 1951 již od mládí sledoval situaci na bavorsko-českém pomezí. V letech 1972 až 2010 pracoval jako novinář pro Chamer Zeitung, naposledy jako vedoucí redakce a kanceláře v příhraničním městě Furth im Wald. V současné době se jako novinář na volné noze věnuje přeshraničním tématům a budování česko-německého přátelství. Na obou stranách hranic má mnoho přátel a podílí se na pořádání různých kulturních, sportovních i folklorních akcí.

 

 1)    Pracujete jako novinář. Kde mohou čtenáři vidět vaše články a čemu se ve své zpravodajské činnosti věnujete?

 Mé zprávy jsou publikovány v Chamer Zeitung a v Bayerwald Echo. Toto jsou dvoje místní noviny v regionu Cham. Občas mé zprávy vycházejí i v Sudetendeutsche Zeitung. Informace o akcích, kterých se účastním, samozřejmě vždy rád uvedu i na své facebookové stránce. Od 1. října 2012 se v Chamer Zeitung vždy ve středu objevovala příloha s názvem ´Čechy´, která však byla ukončena po pandemii Corony, kdy ceny papíru a energií prudce vzrostly. Zrušení této stránky mě velmi mrzí.

 

2)    Vaší doménou je spojení mezi našimi národy. Na Chodsku jste již dlouhé roky významnou osobností navštěvující a dokumentující dění v našem regionu. Kdy a za jakých okolností tato Vaše činnost započala?

 Nechci být celebritou, protože jsem normální člověk, kterému hluboce záleží na bavorsko-českém přátelství. O sousední zemi jsem se začal zajímat ještě před Sametovou revolucí, kdy mě tehdejší starosta Reinhold Macho z Furth im Wald vzal na akce na druhé straně hranic. Po pádu železné opony jsem se o zemi a její obyvatele zajímal a v Česku jsem potkal mnoho fajn lidí.

  

3)    Co znamená Přeshraniční spolupráce a co to obnáší?

 Přeshraniční práce pro mě znamená, že hledáme kontakt s našimi přáteli v České republice. Spolupráce by měla začít už ve školce a pokračovat přes školy. Setkání jsou možná i na různých akcích. Zmíním například Chodské slavnosti nebo akce pořádané klubem turistů Domažlice. Musím pochválit dvojjazyčný projekt „Hindle“ ,sdružení Chodsko žije! v čele s historičkou Kristýnou Pinkrovou. Akce nabízí přeshraniční spolupráci té nejvyšší kvality, která v této podobě dosud neexistovala.

  

4)    3. dubna byla v Galerii bratrů Špillarových v domažlickém Muzeu Jindřicha Jindřicha pokřtěna kniha Bavorsko-německo-český slovník od autorů Veroniky Němcové a Marty a Josefa Klimmerových. Vy jste byl kmotrem této knihy. Na křest jste přišel v chodském kroji. Jaký máte vztah k Chodsku?

Chodsko miluji a proto jsem si na tuto akci chtěl obléknout tento krásný chodský kroj, který pro mě vyrobila Martina Pincová z Mrákova. Nosím ho s hrdostí. Často se mě ptají, zda mám předky na Chodsku, to nemám, ale možná jsem někdy taky tak tvrdohlavý, jak se říká i o Chodech. Chodský kroj jsem měl na sobě i při přebírání domažlické pamětní medaile v roce 2020, což pro mě byla velká čest.

  

5)    Vím, že jste si zamiloval nejvyšší horu Českého lesa, Čerchov. Jste autorem publikace Čerchov je vždy cílem. Co pro Vás Čerchov znamená?

 Čerchov pro mě znamená hodně. Když jsem na tom byl zdravotně velmi špatně, tato hora mi hodně dala, protože mi pomohla najít odpočinek, který jsem potřeboval. Setkání s českými přáteli na Čerchově jsou pro mě nenahraditelná. Na Čerchově se dá mluvit s lidmi u piva a prožil jsem tam nezapomenutelné chvíle. Za mnohé vděčím bývalému řediteli Domažlických městských lesů Janu Bendovi, mému dobrému příteli.

 

6)    Na svém kontě máte několik ocenění. Nejen za svoji činnost ale v roce 2007 jste získal cenu RESCU za záchranu zraněného českého běžkaře. Co pro vás tato ocenění znamenají?

 Ocenění vlastně nejsou tak důležitá. Samozřejmě ale každého těší, když vidí uznání za své aktivity. V konečném důsledku by však tato ocenění měla být pobídkou pro další lidi, aby se zapojili do přeshraničních aktivit.

 

 7)    Byl jste jedním z prvních lidí přivolaných k nálezu zničené sochy původního pomníku Obětem v Poběžovicích. Vše jste nafotil, informoval o tom v německém tisku a pomáhal ověřovat jména padlých i žijících členů rodin. Zajíme se také o Německou i Českou historii našich regionů?

 Ano, v té době mi volala Jana Podskalská, tehdejší vedoucí informačního centra v Poběžovicích, se kterou jsem dobrý kamarád. Jednalo se o velkou senzaci a samozřejmě jsem hned zajel do Poběžovic vše zdokumentovat. Lidé na německé straně měli z nálezu a renovace pomníku velkou radost. Zaznamenal jsem velký zájem o společnou historii, zejména u mladé generace Čechů. V Německu to není tak výrazné. Od Čechů bychom se mohli ještě hodně naučit.

 

8)    Dokážete i při vaší náročné práci relaxovat? Co rád děláte ve volných chvílích? Co Vám dělá radost, co vás dokáže potěšit? Ať už sport, hudba, jídlo….

 Ano, čas od času si najdu čas i na jiné aktivity. Rád jezdím na horském kole. Spolu s Josefem Altmannem nabízím prostřednictvím sdružení „Guest and Culture Guide Bayerwald“ přeshraniční cyklovýlety, které se těší velkému zájmu. Účastníci dokonce pocházejí z Regensburgu a Mnichova. Minulý rok bylo na akci 70 účastníků a věřím, že byli nadšení, když nám v restauraci Kulturního centra Pivovar v Domažlicích zahrála hudební skupina Chodovanka. Také tam velmi rád jím, protože je tam výborná kuchyně a mám rád domažlické pivo, nejraději mám Domažlická 12 a Ponocný 13. Ale také mám rád turistiku a v českém pohraničí se vždy najdou zajímavé cíle.

 

 9)    Máte nějaké motto? Pokud ano, jaké?

 Udělejte každý den dobrý skutek.

 

10) Je něco, co byste chtěl vzkázat německým a českým občanům?

 Pro bavorsko-české přátelství neexistuje žádná alternativa. Prosím proto všechny lidi z obou stran hranice, aby toto přátelství pěstovali, byť jen přátelským úsměvem.

 

 11) Jaké máte plány do budoucna?

 Možná bych měl v budoucnu omezit své aktivity, protože moje vnoučata, kterým jsou nyní čtyři roky, by také ráda něco podnikla s dědou. Ale k tomu jsou ideální i různé akce a zařízení v České republice. Například zoologická zahrada v Plzni patří k nejkrásnějším v Evropě. A při návštěvě České republiky mohu svá vnoučata naučit první slova česky.

 

Děkuji za vaše odpovědi a přeji mnoho štěstí a pevné zdraví do dalších let.

 

Galerie fotografií: http://www.chodsko.net/fotogalerie/album/62#content

Webová stránka Karl Reitmaier: https://www.karl-reitmeier.de/cz/6163__Domc.html

LK