FAQ Chyba, návrh nebo dotaz?

Chodsko.net

Chodsko.net

_layout.subtitle

V Zámělíči zněl folklór i rock

7 May 2023 / upraveno 8 May 2023

Zámělíč, bývalá samostatná obec, v současné době městská část Poběžovice, uspořádala v sobotu pouť po téměř padesátileté přestávce. Nápad k opětovnému každoročnímu pořádání pouti inicioval Osadní výbor Zámělíč v čele s předsedou Jaroslavem Pávem.

„O možnosti uspořádat pouť se začalo jednat zhruba před třemi měsíci. Podle pamětníků víme, že u nás byla naposledy pouť pořádána zhruba před padesáti lety. Obnovit tuto tradici pro nás začalo být reálné a mohli jsme začít s plánováním a přípravami,“ řekl Petr Dušek, zodpovědný za propagaci akce.

Na přípravách akce se podílela celá obec v čele s Osadním výborem. Za finanční podpory města Poběžovice, které na tuto událost přispělo. Další část nákladů byla hrazena z vlastních zdrojů. „Město Poběžovice bylo osloveno Osadním výborem Zámělíč s žádostí o dotační příspěvek na pořádání zámělíčské poutě. Žádost byla kladně vyřízena, a to ve výši příspěvku 25000 Kč. Kromě tohoto finančního příspěvku zajistilo město stan, pódium a další technické záležitosti,“ sdělil starosta Poběžovic Martin Kopecký.

Během dne patřila pouť zejména rodinám s dětmi. V průběhu několika hodin se tu vystřídalo na pět set návštěvníků. Děti si zdarma mohly užít kolotoč a houpačky. Díky organizaci a přístupu návštěvníků se před atrakcemi netvořily fronty a dostalo se na každého malého hosta této pro Zámělíč významné události. „Na pouť jsme přijeli s rodinou, doopravdy se jim to moc povedlo a jsme velmi spokojení. Zejména naše šestiletá dcera si to tady užila,“ řekl Miloslav Kovářík z Hostouně. Občerstvit se lidé mohli u stánků s klobásami, hamburgery, gulášem či koláči a v nabídce bylo i množství alko a nealko nápojů. Nesměla chybět ani cukrová vata.

V doprovodném programu vystoupily děti z Dětského domova Nová Ves a Malá Tejnská dudácká muzika ve složení dvou dudaček Hany Ježková a Kateřiny Faloutové, houslistky Valentýny Zvonařové a kontrabasisty Kryštofa Straky. „Naše kvarteto se dalo dohromady letos na jaře. Poznali jsme se na Základní umělecké škole a pravidelně nacvičujeme na zámku v Horšovském Týně u pana kastelána Jana Rosendorfského. V Zámělíči se jednalo o naše první veřejné vystoupení a doufám, že si ho návštěvníci užili stejně tak, jako my. Budeme rádi, pokud by nás kontaktovali například pořadatelé folklórních, ale i dalších společenských akcí, abychom mohli naši Malou Tejnskou dudáckou muziku představit dalším fanouškům tradičních písní z Chodska. Zájemci o naše vystoupení mohou psát na e-mail Malatejnskamuzika@seznam.cz, nebo na naši facebookovou stránku,“ uvedl k vystoupení kontrabasista Kryštof Straka.

Večerní program pak patřil příznivcům rockové hudby. Na pódiu před třemi sty lidmi vystoupili Olympic Revival, Toxic Paradise a Cerberos.

LK

 

Galerie fotografií:

http://www.chodsko.net/fotogalerie/album/65#content

Ukázka z vystoupení Malé Tejnské dudácké muziky:

https://www.youtube.com/watch?v=6fUJVdmhO_U