FAQ Chyba, návrh nebo dotaz?

Chodsko.net

Chodsko.net

_layout.subtitle

Již rok můžete podpořit Gorily v Kongu z kavárny v Klenčí

30 April 2023

Třetího května roku 2022 byla v Klenčí pod Čerchovem slavnostně otevřena kavárna Gorilla Café. Vše začalo již v roce 2021, kdy byla založena nezisková organizace Klub Gorila z.s. na podporu Goril východních. Neziskovku založili Vladimír Čech, v současné době radní městyse Klenčí pro životní prostředí a sport, společně s Markem Ždánským, který byl 15 let ošetřovatelem v pavilonu goril v pražské ZOO a lidé si ho vybaví zejména v souvislosti s první gorilou narozenou v České republice, Mojou.

Tím, že Gorilla Café navštívíte a dáte si například kávu připravovanou z Fair trade zdrojů v zemích Afriky podpoříte Národní park Kahuzi Biega v Demokratické republice Kongo, ve kterém žije zhruba 4500 Goril východních (Fair trade, česky též spravedlivý obchod je tržní přístup, který usiluje o pomoc producentům v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky, prosazuje platbu spravedlivých cen za produkty, stejně jako dodržování sociálních a environmentálních standardů).

Zároveň se můžete zúčastnit poutavých besed, které probíhají v Gorila Café několikrát za měsíc, dozvědět se cenné informace a setkat se s mnoha zajímavými lidmi. Více nám k tomuto tématu řekl jeden ze zakladatelů neziskové organizace Klub Gorila z.s. a provozovatel kavárny, Vladimír Čech.

 

1)    Kdy a za jakým účelem, mimoto, že nabízí občerstvení, klidné posezení v příjemném prostředí a zajímavé besedy, vznikla kavárna Gorilla Café?

V prosinci roku 2021 jsme se rozhodli s kamarádem Markem Ždánským (bývalý ošetřovatel goril v pražské zoo) založit neziskovou organizaci - Klub Gorila z.s. na podporu goril východních v Demokratické republice Kongo. Jako sídlo jsme si vybrali Klenčí pod Čerchovem čp. 315. V domě, který jsem koupil a zrekonstruoval, jsme vytvořili „kancelář“ - kavárnu, kde je možné posedět, zhlédnout naše fotografie, filmy, popovídat a každý pátek se zúčastnit cestovatelských besed u nás pořádaných. Klub Gorila z.s - Gorilla café byl pak slavnostně otevřen 3.5.2022.

 

2)    Jak je kavárna propojena s ochranou goril a národním parkem Kahuzi Biega v Demokratické republice Kongo?

Kavárna-Klub Gorila je nezisková organizace, která je závislá na podpoře veřejnosti, příspěvcích a drobné hospodářské činnosti - prodej občerstvení, suvenýrů (trička, klíčenky, vyřezávané figurky goril…), pořádání výstav, besed a akcí na podporu goril. Zisk z této činnosti potom rozdělíme na podporu - strážců v parku Kahuzi biega, lékařú organizace Gorilla doctors či pro projekt 3LYNX na podporu rysa ostrovida.

 

3)    Podle dostupných informací žije v Národním parku Kahuzi Biega téměř 140 druhů savců. Mezi nimi i Gorily východní, které jsou zařazeny na seznam ohrožených druhů. Na jejich záchraně se podílíte i vy. Jakým způsobem?

V národním parku Kahuzi biega, jehož jsme s Markem ambasadory žije zhruba 4500 goril východních (Gorilla beringei graueri). Tento park leží v Demokratické republice Kongo a je to jediné místo na světě, kde můžete spatřit ve volné přírodě gorily východní. Rozhodli jsme se tento park ukázat veřejnosti, zpopularizovat ho v České republice a finančně podpořit. Vybrali jsme si možnost přispět finančně na činnost stopařů v tomto parku. To jsou ti, kteří pomáhají z habituací goril, zvykají je na přítomnost lidí a my všichni pak máme možnost je vidět na vlastní oči. Bez nich by to prostě nešlo.

 

4)    Co způsobilo takový úbytek počtu tohoto druhu a jak se počet populace Goril východních vyvíjí s odstupem několika let?

Problémem ochrany goril bylo pytláctví, ať už jako lovecký suvenýr či odchyt mladých zvířat pro chov v zajetí. To je však již minulost, většina pytláků nyní vidí, že živé gorily přivádějí do země turisty a ti pak přivážejí peníze, které oni potřebují. Situace se lepší den ode dne, počty goril vzrůstají a pomalu nastává jiný problém, místo. Národní parky svoji rozlohu doposud neměnily, nyní je nutné řešit i tuto situaci.

 

5)    Několikrát jste podnikli cesty do Demokratické republiky Kongo. Jak návštěva parku probíhá?

Park Kahuzi biega jsme navštívili osobně již šestkrát. Vždy zhruba půl roku dopředu naplánujeme cestu, připravíme program. Výprava nás vede přes republiku Rwanda, kde Navštívíme organizaci Gorilla doctors a několik národních parků této krásné země. Do Konga vstupujeme přes hraniční přechod Bukavu, což je místo vzdálené zhruba 30 km od národního parku Kahuzi biega. Tam podnikneme treky za gorilami, předáme finanční prostředky a připravíme s panem ředitelem další možnou spolupráci.

 

6)    Jak je to s cestováním a bezpečností v Kongu? Využíváte pro vaše cesty nějakou společnost, která tyto cesty zprostředkuje?

Cestu do Konga si plánujeme sami, úzce spolupracujeme (již deset let) s cestovní agenturou sídlící v Ugandě. Ta nám připraví vozidlo s řidičem a pomůže domluvit ubytování. Samozřejmě jsme ve spojení s národním parkem Kahuzi biega .

 

7)    Národní park Kahuzi Biega nabízí možnost poznat život Goril nížinných v přirozeném prostředí díky Gorilla Trekking Tours. Co byste návštěvníkům z Česka doporučil, rozhodnou-li se na toto dobrodružství za poznáním vyrazit?

Pokud by chtěl někdo tento park navštívit, doporučujeme kontaktovat nás či někoho kdo v parku již osobně byl a zná ho. U nás je možné zúčastnit se i některé z besed o našich cestách za gorilami.

 

8)    Na projektu ochrany Goril s vámi, zde v České Republice spolupracuje několik významných osobností naší země. Jak jste navázali kontakt a jak probíhá vaše spolupráce?

Na projektu pomoci národnímu parku Kahuzi biega nám pomáhá mnoho známých osobností, například herečky Klára Melíšková, Daniela Choděrová či Stanislava Jachnická. Ty s námi již cestu do Konga absolvovali a pomáhají nám s propagací naší činnosti a podpory Národního parku.

 

9)    Jak může kdokoliv z nás jednotlivě pomoci v tomto projektu na ochranu tohoto vzácného, ohroženého druhy Goril?

Pomoci gorilám východním může každý z nás. Může odeslat finanční příspěvek na konto klubu Gorila z.s číslo účtu: 306073325/0300 a jako variabilní symbol: 01-kahuzi biega, 02-gorilla doctors, 03- Ixnx, může osobně navštívit naši kavárnu, může si u nás zakoupit suvenýr z Konga či Rwandy na podporu goril, můře se zúčastnit některé z cestovatelských besed.

 

10) Je něco, co byste chtěl ještě našim čtenářům sdělit o čem je informovat, co jim doporučit?

Sledujte naše stránky a přijďte nás podpořit! Děkujeme.

 

 

Galerie fotografií (zdroj: V. Čech, M. Ždánský, Kahuzi Biega National Park):

http://www.chodsko.net/fotogalerie/album/64#content

 

Gorilla Café: https://www.gorilla-cafe.cz/

 

Gorilla café na webu chodsko.net: http://www.chodsko.net/sluzby/firma/846#content

LK