FAQ Chyba, návrh nebo dotaz?

Chodsko.net

Chodsko.net

portál o současném i minulém dění v okolí Domažlic

Před 147 lety se narodil významný klenečský rodák Jindřich Jindřich

4. březen 2023 / upraveno 30. duben 2023

* 5. březen 1876, Klenčí pod Čerchovem

† 23. říjen 1967, Domažlice

"Připomínáme si narození jednoho ze tří nejslavnějších klenčských rodáků Jindřicha Jindřicha, který se proslavil jako hudební skladatel, klavírista, sbormistr, etnograf a sběratel lidových písní. Jindřich Jindřich se narodil 5. března 1876 v Klenčí pod Čerchovem ve staré škole, v místě kde se nachází budova nové radnice, na které je i umístěna jeho pamětní deska s reliéfem od B. Zvěřiny. Mezi jeho interprety patřila například slavná česká zpěvačka Ema Destinnová. Zemřel 23. října 1967 v Domažlicích, kde se nachází jeho muzeum. Posledním místem odpočinku se podle jeho přání stal klenečský hřbitov", řekl k tomuto výročí Jiří Anderle, zastupitel Klenčí pod Čerchovem a předseda Komise pro kulturu a sport.

Jindřich Jindřich byl synem učitele Aloise Jindřicha, typického venkovského kantora s širokým hudebním vzděláním. Hrál prakticky na všechny hudební nástroje a byl zejména velmi dobrý houslista. Pokoušel se i o kompozici, dochovalo se několik příležitostných skladeb. Pevné základy hudebního vzdělání získal tedy mladý Jindřich doma. Pokračoval ve studiu na učitelském ústavu v Soběslavi. Několik let učil na školách ve Lhenicích a v Domažlicích.
Vedle učitelského působení studoval skladbu u Vítězslava Nováka a klavír u Karla Hoffmeistra. Stal se oblíbeným doprovázečem českých pěvců Karla a Emila Buriana a zejména Emy Destinnové. Ta velmi milovala jeho chodské písně a často je na koncertech uváděla. Koncertoval se Ševčíkovým kvartetem a byl úspěšný i jako sólový klavírista.
Celý svůj život však zasvětil rodnému Chodsku. Byl sbormistrem studentského mužského sboru v Soběslavi a domažlického sboru Čerchovan. V Domažlicích vybudoval Chodské muzeum, které shromažďuje doklady chodského lidového umění.
Za své hudební i etnografické dílo byl v roce 1954 jmenován zasloužilým umělcem a v roce 1957 národním umělcem. Byl také členem České akademie věd a umění a čestným členem Svazu českých skladatelů. (zdroj:Wikipedie)

více: http://www.chodsko.net/chodskem/celeb-detail/451

galerie fotografií: http://www.chodsko.net/fotogalerie/album/57#content

LK