FAQ Chyba, návrh nebo dotaz?

Chodsko.net

Chodsko.net

portál o současném i minulém dění v okolí Domažlic

Antonín Konrády: „Při vystoupení vždy omládnu“

21. duben 2023 / upraveno 30. duben 2023

Krásné životní jubileum oslaví šestadvacátého dubna propagátor Chodska, folklorista, dudák a zakladatel Konrádyho dudácká muziky Antonín Konrády.

Pochází z muzikantské rodiny, která se po několik generací proslavila především výrobou dud.

Tento chodský muzikant a vypravěč vyzkoušel několik hudebních nástrojů. Od bicích, přes harmoniku, pozoun, baskřídlovku, klavír a housle. Na dudy začal hrát až před vojnou, na doporučení otce a strýce. Ovládá i hru na další nástroje včetně lidových vozembouchu (lidový rytmický hudební nástroj používaný v české lidové hudbě. Název je odvozen od způsobu hry na nástroj, kdy se zvuk částečně tvoří úderem nohou nástroje o zem) a fanfrnochu (starodávný český lidový rytmický hudební nástroj, původem z Chodska.), které dokonce sám vyrábí. Psal se rok 1955, kdy se rozhodl založit Konrádyho dudáckou muziku. Nesmíme zapomenout i na další doménu Antonína Konrádyho, je totiž také velmi oblíbeným a vyhledávaným vypravěčem chodských ´poudaček´.

V současné době hraje kapela ve složení Roman Kaas es klarinet, Vlastimil Konrády b klarinet, Václav Švík dudy a zpěv, Antonín Konrády dudy a zpěv, Jaroslav Lucák housle, Jan Holoubek kontrabas, Ivana Červená zpěv, Lenka Turníková zpěv.

Konrádyho dudácká muzika byla a je vzorem pro řadu dudáckých muzik nejen na Chodsku. Její členové vychovali mnoho hudebníků nově vzniklých dudáckých kapel. Již více jak 60 let rozdávají posluchačům a divákům radost z lidové písně.

„26.dubna se můj otec Antonín Konrády dožívá 92 let. Stále je ještě aktivním dudákem a zpěvákem v Konrádyho dudácké muzice, kterou v roce 1955 se Zdeňkem Bláhou založili. K jeho předešlým narozeninám mi bylo ctí mu vydat profilové CD s názvem Alou, páni muzikanti, kde mohou jeho fanoušci slyšet nejlepší písně, které nazpíval. Ke svému požehnanému věku on sám říká, že i v dvaadevadesáti letech je pro něj každé vystoupení jakousi medicínou. Podle jeho slov díky chodským písničkám nemá čas přemýšlet nad všelijakými blbostmi stáří a při vystoupení vždy omládne,“ řekl k tomuto jubileu syn Antonína Konrádyho, taktéž muzikant a člen Konrádyho dudácké muziky, Vlastimil.

Za chodsko.net přejeme panu Konrádymu pevné zdraví, mnoho štěstí, spokojenosti a dalších úspěchů, jak v osobním, tak hudebním životě. 

 

Galerie fotografií (zdroj Vlastimil Konrády)http://www.chodsko.net/fotogalerie/album/63#content

Internetové stránky Konrádyho dudácká muzika 

LK